Sichu





Assalamualaikum . hari ni , first time letak resepi kat blog ni :) sichu ni salah satu my favorite japanese food . sedap . ta caye sile rajen ke dapur . hik3 . pernah jugak masak bawak kat sekolah , request from classmate . hari tu , kelam kabut nak masak . bayangkan start na pukul 6.30am sebelum p sekolah pukul 7.00am . memory ~ ;) c

- 1 Kentang [[ potong kecil ]]*

- Lobak [[ hiris ]]*

- Brokoli [[ potong ]]*

- 2 sudu butter

- 4 sudu tepung gandum

- 2 kiub ayam

- 2 1/2 cawan air


1. Rebus kentang , brokoli n lobak sehingga empuk ( if nak campur sayur len pon boleh) . then tos dan ketepikan.

2. Rebus ayam dengan air dan masukkan kiub ayam . then tos ayam , simpan air rebusan.

3. Sediakan periuk ,cairkan butter dan masukkan bawang . then masukkan tepung dan kacau cepat . make sure api dapur kecil . masukkan air rebusan ayam tadi

4. Masukkan sayur dan biarkan sekejap sampai kuah jadi pekat .

5. Akhir sekali , masukkan ayam . kalau nak pedas sikit boleh tambah serbuk lada hitam . garam ? terpulang nak isi , sebab kiub ayam tu dah masin .  siap ! :)

yang bertanda (*) tu terpulang pada korang nak letak berapa banyak .



SOURCE : v-mart

3 comments:

  1. nmpk macam senang je nak baut . nanti nak try la

    ReplyDelete
  2. sis cer bukak yang ni
    *mungkin dapat membantu kamu buat seketika

    http://opzzpinky.blogspot.com/2012/04/word-verification-menyusahkan.html

    ReplyDelete
  3. nak baut ? hik3 . try je la . mang kachang

    ReplyDelete